НОВИНИ
И СЪБИТИЯ

Аарон Рот

Aaron Roth_01

Европейска рулетка, 2023

Масло върху платно, 75 см X 65 см и артистична метална рамка

В момента Цветелина Янева, известната чалга певица, е омъжена за политика Делян Пеевски. Съществува една важна пресечна точка между поп-фолк музиката и властта и тази връзка става все по-засилена с годините, въпреки че конкретната култура е почти напълно изчезнала.

Aaron Roth_03

Йога, 2023

35 mm фотография лазерно струен печат, 90 см x 50 cm

Aaron Roth_04

Палми и винил, 2023

35 mm фотографски лазерен струен печат, 110 см x 60 см

Сградите, строени от края на 90-те години до днес, имат нещо в себе си, което сякаш напълно пренебрегва естетиката и формата. В повечето нови сгради няма прави ъгли, за да извлекат максимума от парцела, върху който са построени.

Има почти пълно отхвърляне на модернизма, освен по много специфичен постмодерен начин. Сградите понякога приемат форма на контрабанден Баухаус, тъй като тези са взели идеи от параходите. Формите изглежда не следват никаква логика, изглеждат почти средновековни в опита си да използват всяко възможно пространство, което може да се използва. Лозенец в София прилича на Лозенец край морето.
Тези нови сгради все още нямат реална категоризация, но са емблематични за идеологията на нашето време. И тъй като гореспоменатите основни характеристики не избледняват, сградите не изчезват толкова лесно, колкото други компоненти на културата. Те са твърде скъпи, за да бъдат полезни или пък съборени по естетически и идеологически съображения. За сградите са използвани тухли, които не могат да се използват повторно. За разлика от римските сгради, които са били разглобявани, за да се набавят строителни материали, тези сгради са материал за еднократна употреба. Тази работа обаче не е предназначена за критика на тези сгради. Тя функционира като своеобразен архив.

Aaron Roth_05

Евро и палми, 2022

ПВЦ пластмасови завеси, 200 см х 220 см

Андрей Буковану

Andrei Bucovano_02 copy

[prin_sunet], 2023

Инсталация, специфична за средата – дърво, метал, рециклирани предмети, звук, лазерни светлини

Рядко отделяме насочено внимание на средата, която ни заобикаля, нещо, което често възниква в резултат на необичайна случка или събитие – нещо, което инстинктивно привлича вниманието ни към своята неестествена природа.

Това преживяване може да се разбира като смущение на нашата индивидуална реалност и ние реагираме, като го съзерцаваме и така оказваме влияние върху него. Влияние, което не успяваме да възприемем в истинския му потенциал, което в известен смисъл е пълен контрол върху аспектите на съществуването.

Днес звукът е един от основните аспекти на изкуството – от инсталации до пърформанси и различни нови методи на изразяване, но неговото присъствие твърде често се пренебрегва. Тази небрежност допринася за факта, че звукът е труден за представяне, звукът не може да бъде разгледан в книга, звукът на определена инсталация не може да бъде сниман и запазен като документ, той е уникална форма на творение, която не може да бъде уловена. И все пак целта на произведението е да визуализира звука.

Богдан Матей

Bogdan-Matei_05

Ухания от нищото, 2023

Потапяща инсталация – обекти, растения, анимация, звуци

Начинът, по който взаимодействаме с виртуални обекти днес, може да бъде онтологично подобен на начина, по който работим с физическите обекти. В анимацията, прожектирана на стената, е показана 3D сканирана купчина пръст.

Трите обекта са компютърно генерирани и материализирани с CNC машина. Те представляват въображаеми растителни видове, които заедно с обонятелната част на творбата имат за цел да създадат игра между физически обекти, които стават виртуални, и обратното. Купчините със силно миришещи растения и цветя концептуално подвеждат представата за пространство. Работата се основава на статия, публикувана в The Oxford Handbook of Virtuality от философа Филип Брей, озаглавена Физическите и социалните реалности на виртуалния свят, където авторът онтологично проблематизира концепцията за виртуалните светове и как взаимодействаме с тях.

Кристиан Грауре

Christian-Graure_02_

Нулиране // Идентичност, 2023

Инсталация - ламарина, метални планки, боя

Проектът предлага съвременен подход, използващ мемориалната роля на медията на фотографията, за да изследва лични рефлексии. Инсталацията изследва как споделените преживявания оформят идентичността и социалната динамика при хората.

Тя оспорва представата за конкретно Аз, като набляга на фрагментацията и преформатирането на вътрешните ни „пейзажи“ въз основа на външни влияния. Обработката на ламаринен лист с електрически инструменти има за цел да преведе на визуален език едно лично впечатление от монумента в град Пловдив – мемориалния комплекс Братска могила, който е оформен така, че да наподобява тракийска надгробна могила. Внимание се обръща не само върху усещанията на художника, а и върху възможността на зрителите да изследват собствените си вътрешни взаимовръзки с творбата.

Дориан Болка

Dorian Bolca copy

Повторно вкореняване, 2023

Инсталация - клони, пластмасови съдове, буркани, растения, вода, звук, светлина

Новoмедийната инсталация Повторно вкореняване слива в органична пространствена композиция водата като свързваща субстанция между двата града – Тимишоара и Пловдив.

Обединява ги и звукът на гласове и реч на двата различни езика, които имат и доста общи думи. Те са поставени в митологично-градски контекст заедно с шума и звуковата среда на градовете. Цялата инсталация е повлияна от научната концепция, наречена Wood Wide Web.

Харита Асумани

Harita Asumani_01

Артистите на могат да говорят, 2023

Инсталация - 6 видеа, 2 живописни работи акрил върху платно 60 х 70, ръкописен текст върху хартия

Произведението изследва способността на художника да артикулира идеи и да предава по-ясно същността на своите произведения. В динамичното взаимодействие между художник и зрител непрекъснато възниква въпросът за смисъла – какво е искал да каже художникът?

Знанието, че няма един единствен отговор, превръща зрителя в ангажиран участник и понякога дори в съавтор във формирането на смисъла. Това деликатно равновесие създава плодотворна среда за творческия процес и обогатява разбирането за изкуството на по-дълбоко ниво.

Илие Дута

Ilie-Duta_02

Нося ти цветя, 2023

Инсталация - пластмасови бутилки, пластмасови тръби, рециклирана пластмаса, електрически кабели, огледала, RGB крушки

Нося ти цветя е инсталация, направена отчасти в Румъния и отчасти в България, и е смесица от изхвърлени и нови градски материали от двете страни.

Има въображаема карта на Пловдив, центрирана с действителното местоположение на галерията. Основната тема на произведението е, че се сблъскваме с едни и същи екологични проблеми, базирани на едно и също минало. Сега зависи от нас как можем да се свържем отново и да се опитаме да се изправим пред тези общи и реални проблематики, свързани с околната среда.

Ивелина Иванова

Ivelina Ivanova_01

Топла витрина, 2023

Двуканална видео прожекция, контейнер за боклук, разстопени отпадъци

В постдигиталната ера софтуерът измества хардуера и информацията се разпространява със скоростта на светлината. Границите на времето и пространството се размиват в абстракция.

Реалността става все по-флуидна и гъвкава, сякаш отразява нашето съвместно съществуване във виртуалното пространство. Тази динамика функционира и на глобалния пазар, подхранвайки безкраен цикъл на придобиване и изхвърляне. Свръхконсумацията е емблематичната черта на консуматорството.

Отпадъците са свидетелство за нарастващата ни привързаност към натрупването на материални блага. Нашата плът и притежания ще се слеят и ще се разпаднат, стопявайки се в колективна скулптура на човечеството, конгломерат от разтопена пластмаса.

Тези постоянни процеси на трансформация разклащат стабилността и праволинейността. Топенето се превръща в израз на динамичната същност на живота, напомняне за непостоянството. Изправяме се пред неизменната истина, че промяната е нашата единствена константа, докато несигурността остава неизбежна сигурност.

Мич Брезунек

Mitch Brezounek_01

Дюнер гора, 2023

Маслени бои върху платно, 75 см Х 75 см

Mitch Brezounek_02

Дюнер демон, 2023

Маслени бои върху платно, 12 см Х 8 см

Mitch Brezounek_03

Депресивна градина, 2023

Маслени бои върху платно, 30 см Х 20 см

Има въображаема карта на Пловдив, центрирана с действителното местоположение на галерията. Основната тема на произведението е, че се сблъскваме с едни и същи екологични проблеми, базирани на едно и също минало. Сега зависи от нас как можем да се свържем отново и да се опитаме да се изправим пред тези общи и реални проблематики, свързани с околната среда.

Михай Тот

Mihai Toth_03

Process For the Root’s Edges (Процес за ръбовете на корена), 2023

Инсталация - видео, шкурка, тиксо, въглен

Process For the Root’s Edges е проект, който се занимава с развиването на специфично осъзнаване на невидимата мрежа около нас чрез жеста на докосване, физичността на текстурата и движението.

Тази инсталация има за цел да посочи концептуалната и действителната близост между различните типове повърхности във физически и виртуален план. Видеото предлага ориентири под формата на координатни посоки в митологичното изследване на градското пространство, природното пространство или дори психологическото пространство.

Мирела Цербу

Mirela Cerbu_02

Погребение за муха, 2023

Инсталация - рисунки, коматекс картон, видео, смесена техника (мастило, маслен спрей, маркери, коматекс картон, хартия)

Тази работа е базирана на интереса към природните елементи. Рисунките съдържат репетативни изображения на сърце, муха, змия и цвете, които действат като символи и персонификация на несъзнаваното.

Техният контекст непрекъснато се променя и очертава характеристиките на това художествено изследване. Веднъж проучени, опасността и хаосът стават очевидни като основен аспект на природата и психиката.

Наталия Бика

Natalia Bica_05

Индигова нощ, 2023

Серия от рисунки и обекти

Копринената хартия чрез своята прозрачна текстура си играе с източниците на светлина и сенките в пространството на галерията. Повърхността на металния лист е наслоена от рисунки с молив, матов акрилен цвят и моделирани форми.

Тези миниатюри представляват различни изражения на лица или анатомични фрагменти като ръце или крака, които са част от транс персоналното измерение на градската среда. Гледани от известно разстояние, те създават усещането за малки точки, левитиращи в ред, подобен на констелация. Отблизо жестомимичното изразяване на формата е изолирано и изобразява отделни етюди.

Осман Юсеинов

Osman Yuseinov copy

Метаморфоза I, 2023

Инсталация - видео, две платна с принт

Osman Yuseinov_03

Метаморфоза II, 2023

Видео

Творбата изследва връзката между градската среда и природата. Чрез метаморфозата на собствената си движеща се сянка, авторът ни показва живостта на човека в контраст със собственото му творение – статичната инертна градска архитектурна среда.

Чувстваме ли се като затворници в съвременното градско пространство, в което сме постоянно в преследване на светските си цели? Дали не сме създали собствена оптимистична митология, за да се справим с тази реалност?

Санзиана Георге

Sanziana Gheorghe_01 copy

Фрагменти между човек и дракон, 2023

Експериментална графика, смесена техника и хартиен колаж върху платно, 120 см Х 150 см, 150 см Х 190 см

Чрез алегорията за метаморфозата на човека в дракон, този хартиен колаж/инсталация изследва връзката между абстрактни и фигуративни форми, както и процеса на трансформиране на несъзнаваното в съзнателно.

Драконът представлява несъзнаваното, което може да стане съзнателно чрез активно намерение, оставяйки всяка от опциите на избора на всеки индивид.

Цветелина Ангелова

Tsvetelina Angelova_04

Ламия, 2023

Обект - хартия, картон, папие маше, лепило, пластмаса, найлон

Произведението е интерпретация на трагичната история на Ламия, която е красива жена, превърната в ужасно чудовище и първоизточник на добре позната ламя от българския и румънски фолклор.

Чрез нейния образ се противопоставят съвременните стандарти за красота с тези на митологичното чудовище. Представянето на фигурата отразява трансформацията на днешната естетика, превръщайки я в обезпокояващ образ на съвременния идеал.

Цветомира Борисова

Tsvetomira Borisova_01

Ева, 2023

Обект, 42 см Х 26 см Х 2 см, гипс, отпечатано изображение от The Way I Spent the End of the World (Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii - 2006)

Tsvetomira Borisova_02

C’est la vie, Stela Vie, 2023

Обект, 40 см Х 28 см Х 2 см, гипс, отпечатано изображение от Дунав Мост (1998)

Стела е 20-годишна българка, живееща в град на брега на река Дунав. Прекарала младостта си през последните години на комунистическия режим, тя е фиксирана върху идеята да избяга от България и да изживее „Запада”, било то Европа или Америка.

След година-две упорита работа (законна и не) тя успешно преминава българо-румънската граница в задната част на автобус, но по-късно е задържана на италианската граница. Нямаме информация за историята на Стела след това.

Ева Матей е на 17 години и живее в Букурещ през последните години на комунистическия режим на Чаушеску. Тя прекарва младостта си в мечти да живее в чужбина и увличайки се във връзки, които биха й обещали изход от страната. След падането на режима тя успешно напуска Румъния. Последното нещо, което знаем за нея е, че работи щастливо на круизния кораб Prinsendam, плаващ във водите около Европа.

Много прилики могат да бъдат открити между двете героини, както и страните, от които са копнеели да избягат. Несъмнено България и Румъния са се намирали на подобен кръстопът и преди, но сега, години след като този кръстопът е зад тях, възможно ли е да се срещат отново? Споделеното, но старо желание достатъчно ли е, за да се разпознаем в очите на непознат? Възможна ли е поне носталгията от пръв поглед?

Вълко Чобанов

Valko Chobanov_01

There was a hole here it›s gone now, 2023

Инсталация - надпис и обекти

Явор Костадинов

Yavor Kostadinov_07

Пътеки, проходи и обиталища, 2023

Живопис, рисунки, фотографии